Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Κρυστάλλινες νύχτες (ταινία)


Οι "Κρυστάλλινες νύχτες", της Τώνιας Μαρκετάκη, είναι μια ευθεία αναφορά στη σκοτεινή νύχτα των κρυστάλλων της ναζιστικής Γερμανίας (όταν οι οπαδοί του Χίτλερ επιτίθεντο σε κάθε Εβραίο της χώρας), εξιστορεί τον διαχρονικό (παρά το θάνατο) έρωτα μιας Γερμανίδας συζύγου Έλληνα φασίστα αξιωματικού με ένα νεαρό Εβραίο εργάτη.

Οι συμβολισμοί στην πολιτική τοποθέτηση, την κοινωνική αδικία, τον αδίστακτο νόμο της καταγωγής και της προέλευσης, αλλά και στον παράφορο έρωτα και το ακραίο πάθος και το άρρωστο συναίσθημα της ερωτικής και συναισθηματικής απώλειας…

Βασισμένη σε σενάριο της Μαλβίνας Κάραλη, η Τώνια Μαρκετάκη στις "Κρυστάλλινες νύχτες" της παίζοντας με το στυγνό ρεαλισμό και την υπερβολή συνάμα, κατευθύνει προς μια πραγμάτωση του ανυπέρβλητου, το πλέον ερεβώδες συστατικό της ψυχής του ανθρώπου. Την ερωτική μνήμη, την αδηφάγο ματιά για την απόλυτη κατάκτηση ενός ολοκληρωμένου συναισθηματικού σύμπαντος.

Η ταινία κέρδισε 5 κρατικά βραβεία ποιότητας και συμμετείχε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ του εξωτερικού (μεταξύ των οποίων, των Καννών και της Νέας Υόρκης).



Σκηνοθεσία: Τώνια Μαρκετάκη
Σενάριο: Τώνια Μαρκετάκη, Μαλβίνα Κάραλη
Ηθοποιοί: François Delaive (Albert), Michele Valley (Isabella), Τάνια Τρύπη (Άννα), Ovidiu Iuliu Moldovan, Κέλλη Καρμίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα