Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Ντάριο Φο - Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!


Η κωμωδία του Ντάριο Φο  «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» μας μιλά για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ.

Ό ένας μετά τον άλλο οι ήρωες του έργου υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή τους: «Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα “απαλλοτριώνουμε”.
Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη;
Σας κάνουμε την δική σας δύσκολη»
.

“Και όταν μια μέρα πεθάνεις, δε θα πεθάνεις σα γέρος, πεταμένος σα στιμένη λεμονόκουπα, αλλά σαν άνθρωπος που έζησε ελεύθερος κι ευχαριστημένος μαζί με τους άλλους ανθρώπους…”

Γράφτηκε από τον Ιταλό, αριστερό-ανατρεπτικό συγγραφέα Ντάριο Φο,το 1974 μέσα την πετρελαική κρίση που έβαζε φωτιά στις τιμές και τον πληθωρισμό.(Ο Ντάριο Φο παρά το κυνήγι που δέχτηκε, τελικά το 1997 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας)

Το “Δεν πληρώνω δεν πληρώνω”, είναι σήμερα πιο επίκαιρο ακόμη κι απο την εποχή του!
 
Κατεβάστε το βιβλίο σε pdf
 
Από τους διαχειριστές του μπλογκ: Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το http://antipera-oxthi-culture.blogspot.com/. Χρησιμοποιήσαμε όμως δικό μας αρχείο για κατέβασμα θεωρόντας ότι ο σέρβερ που χρησιμοποιούμε είναι πιο φιλικός προς τους απλούς χρήστες. Καλή ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα