Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Άγις Στίνας - Αναμνήσεις

70 χρόνια κάτω από τη σημαία της σοσιαλιστικής επανάστασης
εκδόσεις ύψιλον
Αφιέρωση
Σε εκείνους που μέσα στην εφιαλτική κόλαση του δεύτερου παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όταν το Σοσιαλιστικό Ιδεώδες είχε καταποντιστεί μέσα σ' έναν ωκεανό εθνικιστικού μίσους, είχαν την δύναμη να σταθούν εναντίον του ρεύματος, να αποκαλύψουν με θάρρος την απάτη του δήθεν αντιφασιστικού πολέμου, να διακηρύξουν μ' όλη τους τη δύναμη ότι κι αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος ανάμεσα σε χορτάτους και σε πεινασμένους ληστές για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, να αγωνιστούν ατρόμητοι για τη μετατροπή του αδελφοκτόνου πολέμου ανάμεσα στους λαούς σε πόλεμο των λαών εναντίον των εκμεταλλευτών τους, σ' αυτούς που μόνον αυτοί και μόνον εδώ στην Ελλάδα μέσα στις πιο τρομακτικές συνθήκες όταν ο θάνατος ενήδρευε σε κάθε τους βήμα ακλόνητοι συνέχιζαν την ηρωική παράδοση της Λούξεμπουργκ και του Λήμπκνεχτ, σ' αυτούς με βαθειά συγκίνηση αφιερώνονται αυτές οι αναμνήσεις.

Αντί προλόγου

Οι αναμνήσεις δεν είναι Ιστορία. Την Ιστορία του εργατικού κινήματος, την Ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης κανείς δεν την έχει γράψει μέχρι σήμερα. Ο Κορδάτος σταματάει στο 1918. Οι ιστορίες που κατά καιρούς παρουσιάζει το ΚΚΕ, για να προβάλλει και να διαφημίζει τον εαυτό του και τους τίτλους ιδιοκτησίας του στην εργατική τάξη, δεν είναι παρά παραποίηση και πλαστογραφία τής Ιστορίας, μύθοι και λάσπη. Οι «αριστεροί» Ιστορικοί ασχολούνται με τις δίκες του Καραϊσκάκη και του Ανδρούτσου και με την «ανολοκλήρωτη» αστικοδημοκρατική επανάσταση. Γι αυτούς φαίνεται ότι δεν υπήρξε στην Ελλάδα κίνημα της εργατικής τάξης.

Δεν πληρώνουν αυτές οι αναμνήσεις το κενό της Ιστορίας. Θέλω όμως να πιστεύω ότι αυτές έχουν μια σημασία για τους άγωνιατες και το κίνημα. Οι νέοι εργάτες και οι φοιτητές θα γνωρίσουν γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που τους είναι άγνωστα. Και ίσως αυτά δώσουν αφορμή να σκεφτούν και να συγκρίνουν το παλιό με το σημερινό, τον σοσιαλισμό για τον όποιον μάχονταν οι μάζες με τον σοσιαλισμό που υπόσχονται τα ΚΚ, το ΠΑΣΟΚ, ο Μαύρος κλπ.

Οι αναμνήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα.

Είναι:
  • Αναμνήσεις από την ηρωική εποχή του κινήματος, όταν ολόκληρο το κοινωνικό έδαφος ανασκαπτόταν από τις αμέσως μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επαναστατικές εξορμήσεις της εργατικής τάξης.
  • Αναμνήσεις από την υποχώρηση και την παρακμή αυτού του κινήματος, παρακμή που μοιραία συνοδεύεται από τον έκφυλισμό και τη σήψη των «επισήμων φορέων» του, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του οργανώσεων.
  • Αναμνήσεις από τη δεύτερη ιμπεριαλιστική σφαγή, την κατοχή και τη δράση μέσα σ' αυτές τις συνθήκες των ατόμων, των ομάδων, των οργανώσεων, των κομμάτων.
  • Αναμνήσεις από τα στρατόπεδα και τις φυλακές.
  • Αναμνήσεις από μια βραχείας διάρκειας περίοδο όπου τα πάντα στο κίνημα ήταν αγνά, αληθινά, διαυγή, φωτεινά, κρυστάλλινα και αναμνήσεις από μια ολόκληρη ιστορική εποχή όπου κάθε ώρα της και κάθε λεφτό της στάζει αίμα, δάκρυα, λάσπη, και δηλητήριο.

Επίλογος

Όσα περιέχονται στους δύο τόμους των αναμνήσεών μου δεν είναι παρά μιά περίληψη όσων θεωρούσα εντελώς απαραίτητο να αναφέρω, επειδή η ηλικία και η αρρώστια μ' έκαναν να φοβάμαι πως δεν θα προλάβαινα να τα κάνω γνωστά. Παραλείφτηκαν ένα σωρό λεπτομέρειες και γεγονότα που σε μιά επανέκδοση, αν σταθεί δυνατό να κάμω, θα περιληφθούν.

Πηγή: Αρχείο Άγι Στίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα