Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το Άλογο του Τορίνο (Ο μονόλογος του επισκέπτη)


Ο μονόλογος του επισκέπτη από την τελευταία ταινία του Μπέλα Ταρ, "Το Άλογο του Τορίνο"
(ελληνικοί υπότιτλοι)

-Γιατί δεν πήγες στην πόλη;
-Ο άνεμος τα διάλυσε όλα.
-Πώς κι έτσι;
-Καταστράφηκα.
-Γιατί καταστράφηκες;
-Γιατί όλα καταστράφηκαν. Όλα έχουν εξευτελιστεί.
Αλλά θα έλεγα ότι οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει και εξευτελίσει τα πάντα (...)






Το απόσπασμα είναι από την τελευταία ταινία (2011) του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ με τίτλο The Turin Horse (Το Άλογο του Τορίνο). Η ταινία έχει βραβευτεί με Αργυρή Άρκτο   στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2011. Στην Ελλάδα προβλήθηκε για δυο εβδομάδες τον Απρίλιο του 2011.





Η ΤΑΙΝΙΑ

«Τορίνο, 3 Ιανουαρίου 1889: ο Φρίντριχ Νίτσε βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού που διαμένει, στην Οδό Κάρλο Άλμπερτ 6. Όχι μακριά από αυτόν, ο οδηγός ενός δίτροχου κάρου έχει πρόβλημα με το πεισματάρικο άλογό του. Όσο κι αν το τσιγκλά, το άλογο αρνείται να κουνηθεί και τότε ο οδηγός χάνει την υπομονή του και αρχίζει να το μαστιγώνει. Ο Νίτσε μπαίνει στη μέση με φούρια για να δώσει τέλος σε αυτή τη βίαιη σκηνή, αγκαλιάζοντας το λαιμό του αλόγου, και κλαίγοντας. Ο σπιτονοικοκύρης του τον παίρνει μέσα στο σπίτι, τον βάζει να ξαπλώσει ακίνητο και σιωπηλό για δύο μέρες, μέχρι που ο Νίτσε θα μουρμουρίσει τα απαραίτητα τελευταία του λόγια και θα ζήσει για ακόμα 10 χρόνια, βουβός και παράφρων, με τη φροντίδα της μητέρας του και των αδελφών του. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το άλογο.»

Αυτά είναι τα εισαγωγικά λόγια του Μπέλα Ταρ στην αρχή της ταινίας, που πιάνει την αφήγηση αμέσως μετά από αυτά τα γεγονότα και αποτελεί μια συγκλονιστική περιγραφή της δύσκολης ζωής του οδηγού του κάρου, της κόρης του και του αλόγου. Και μας δείχνει πως τρία απλά πράγματα, ένας αγρότης, μια κόρη και ένα γέρικο και κουρασμένο άλογο, μπορούν να συνθέτουν μια τραγική ιστορία…


                                                                
                                                                   Η αρχή της ταινίας "Το Άλογο του Τορίνο":






ΠΗΓΗ:  camerastyloonline

1 σχόλιο:

Δείτε ακόμα